Biztosítási kárügyintézés menete melyet sokan még most sem tudnak

Még ma is sok autós van, aki például nem tudja pontosan, hogy egy koccanás, egy baleset megtörténte után mik is azok a dolgok, amiket el kell intéznie a baleset helyszínén, és talán még kevesebben vannak, akik a biztosítási kárügyintézés lépéseivel tisztában lennének.

Ugyan több helyen is végeznek biztosítási kárügyintézést, mint például Debrecen környékén a hajdúszoboszlói Móré Ferenc karosszériásnál – weboldalát megtekinthetjük a hajdúszoboszló.autófényezés.hu címen -, ahol nem csak a kárrendezést végzik el Ön helyett, hanem az autó karosszériájának javítását és fényezését is. Ettől függetlenül azért jó, ha tudjuk, hogy miként zajlik a biztosítási kárügyintézés menete.

Mi a teendő a baleset helyszínén?

• Először is, ha sérültje is van a balesetnek a mentőn kívül rendőrt is kötelező hívni. Természetesen ha nincs sérült, rendőrt sem kell, de ha vitás az eset, akkor jobb, ha egy rendőr intézi a dolgokat..
• Érdemes lefotózni a helyszínt több szögből, és leírást is készíteni róla.
• A legfontosabb, hogy a baleseti bejelentőt pontosan kitöltsük.
• Amennyiben vannak, tanukat kell keresni, és felvenni az adataikat.

Kell-e rendőrségi jegyzőkönyv vagy elég a baleseti bejelentő?

Ha a két (vagy több) autós, aki a baleset résztvevője, egyetértésben hajlandó kitölteni a baleseti bejelentőt, akkor nincs szükség rendőrségi jegyzőkönyv felvételére. Ha felek vitatják a baleset körülményeit, akkor helyszínelő rendőrt kell hívnunk, aki rendőrségi jegyzőkönyvet vesz fel a helyszínen.

Itt érdemes megjegyezni, hogy ha van szemtanú, aki hajlandó elmondani a baleset körülményeit, akkor annak adatait mindenképpen vegyük fel, egy bírósági tárgyalás esetén az ilyen tanú aranyat érhet.

A baleseti kárbejelentés lépései

Annak az autóvezetőnek, aki a balesetben vétlenként vett részt, a károkozó autóvezető kgfb biztosítójánál kell kárigényét bejelentenie, tehát nem a saját kgfb biztosítójánál, hanem a másik fél biztosítójánál.
Amennyiben a károkozó félnek nem volt CASCO biztosítása, akkor a kgfb alapján nem számíthat semmilyen kártérítésre, hiszen a kötelező felelősség biztosításnak (kgfb) pontosan az a lényege, hogy a vétlen félnek minden esetben meg legyen térítve a kára.

• A kárbejelentést magát az esetek túlnyomó többségében online felületen is meg lehet tenni egy elektronikus űrlap kitöltésének segítségével.
• Ezután a biztosító megtekinti a jármű sérüléseit.
• Ne felejtsük el kinyomtatni a kárbejelentőt és aláírni sem. Később kérheti az adott biztosító.
• Legyen meg a baleseti bejelentőnk is.
• A sérült személyekről is kérhetnek adatokat.

A biztosító a felmérés után fog tenni egy kártérítési ajánlatot, amit a vétlen félnek nem kötelező elfogadnia, főleg nem, ha készpénzt szeretnének ajánlani még a javítási munkálatok előtt. Ezt érdemes elkerülni, mert a tényleges javítási költés sokkal magasabb is lehet.

A kárigényünk összeállításához megéri egy szakértő segítségét kérni, aki mindenre kiterjedően tudja, hogy mik azok a számlák, bizonylatok és dokumentációk, amelyek nélkülözhetetlenek, hogy minden kárunkat megtérítse a biztosító.