Gépjármű biztosítás külföldre

Hazánkban egy gépkocsi csak akkor lehet forgalomban, ha rendelkezik kötelező felelősség biztosítással. Az itthon megkötött kötelező autó biztosítás külföldre is vonatkozik. Amikor egy másik országba megyünk, a gépkocsink KGFB szolgáltatása ott ugyanúgy él, mint Magyarországon.
Amikor átlépünk a határon vagy éppen a rendőr megállít minket a közúti forgalomban, akkor kérheti tőlünk az úgynevezett zöldkártyát, amely a KGFB meglétét, annak rendes fizetését igazolja. Ezt a dokumentumot teljesen díjmentesen van lehetőségünk kérni attól a társaságtól, ahol a kötelező biztosításunk meg van kötve. A zöldkártya igényléséhez csupán fel kell mutatnunk a csekket vagy a bankszámla kivonatunkat, mely igazolja, hogy a biztosítást megfelelően fizetjük.

Mire érvényes a gépjármű biztosítás külföldre?

Amely országgal nincsen rendszámegyezményünk, ott mindenképpen szükség van a zöldkártya meglétére. Ha ezt kérésre nem tudjuk felmutatni az adott országba való belépésünkkor, akkor a határállomáson kell kötnünk gépjármű felelősség biztosítást.
A legtöbb casco autó biztosítás külföldre szóló passzusaiban olvashatjuk, hogy pontosan milyen károkat térít meg a társaság. Lényeges szempont, hogy megtérítésre kerül-e a meghibásodott jármű szállítása, mentése, illetve a külföldön történő tárolása. Ha nem rendelkezünk casco-val, akkor mindenképpen érdemes keresni egy olyan biztosítást és azt az adott időtartamra megkötni, amely az előbb említett szolgáltatások költségeit is megtéríti a számunkra.
Egy autó biztosítás külföldre vonatkozó szabályai pontosan meghatározzák, hogy milyen igazoló dokumentumok szükségesek a kártérítéshez. Ha baleset éri gépkocsinkat külföldön, akkor az egész Európában egységes kék-sárga bejelentőt kell kitöltenünk.
Mikor külföldre készülünk gépkocsinkkal, nézzük meg, hogy az adott ország KRESZ szabályai mennyiben térnek el a hazaitól. Ne hagyjunk semmilyen értéket az ülésen, ami csábítóvá teszi az autónk feltörését. Egy kis odafigyeléssel sok kellemetlen helyzettől menthetjük meg magunkat.