Kötelező biztosítás

A kötelező biztosítás megkötése mindazok számára kötelező, akik valamilyen gépjárművel rendelkeznek. A kötelező biztosítás elemeit kormányrendelet szabályozza, és ez alapján a következő gépjármű kategóriákra vonatkozik.

A kötelező biztosítás lényege, ha mi okozunk kárt másoknak, azt helyettünk téríti meg a biztosító. Kötelező biztosítás nélkül nem lehet a közúti forgalomban részt venni.

A kötelező biztosításkötés főbb szempontjai

A kötelező biztosítás kötés létrejöhet a gépjármű tulajdonosa vagy üzembentartója által, ami sok esetben ugyanaz a személy. Lízingelt gépkocsik esetén, illetve akkor nem azonos a tulajdonos az üzembentartóval, ha a gépjárművet nem adásvételi célból adták át használatra.
Amennyiben eldöntötte, melyik biztosító társasággal szeretné, hogy a kötelező biztosításkötés létrejöjjön, úgy ajánlattal kell ahhoz a biztosítóhoz fordulni. Érdemes tudni, hogy a kötelezettség a biztosítóra is vonatkozik, vagyis nem utasíthatja el az ajánlatot.
A kötelező biztosításkötés az szerint jön létre, hogy Ön tulajdonszerzés, vagy egy korábban kötött szerződés felmondása miatt, régi vagy új belépőként kéri a szerződés megkötését. Ajánlott tudni, hogy a kártérítés maximális összege, igen magas lehet, (személyi sérüléses kár esetén 1250 millió, dologi károknál 500 millió forint.) de nem korlátlan.

Kötelező biztosításváltás 2010-ben

Érdemes átértékelni időnként a meglévő biztosításunkat, hiszen évente egyszer lehetőség van a meglévő szerződést egy másik biztosító társasághoz átvinni.
2010-ben a kötelező biztosításváltás három féle módon történhet.

  • Azon gépjárművek esetén, amelyek vásárlása 2010.01.01. előtt történt, a kötelező biztosításváltás lehetőségére az eddigi gyakorlat szerint, tehát minden év november 1-től, december 31-ig van mód, de a felmondást a meglévő biztosítóhoz legkésőbb december 1-ig el kell juttatni.
  • A 2010.01.01. után vásárolt gépjárművek esetén a szerződés évfordulója a következő év ugyanazon napjára esik, amelyik napon az eredeti szerződés létrejött. A kötelező biztosításváltás igényére a nyilatkozatot, ebben az esetben is 30 nappal korábban át kell adni a biztosítójának.
  • A kötelező biztosításváltás közös megegyezéssel is történhet. Személyesen, közös megegyezéssel kell kérni a felmondást a biztosítótól, lehetőleg az utolsó díjrendezett napon. Ezt követően a felmondási megegyezéssel a kezében van mód a másik biztosítónál megkötni a szerződést, lehetőleg még az nap, de legkésőbb a következő napig. (Ellenkező esetben fedezetlenségi díjat kell fizetni a plusz napokra)

Ajánlott azonban vagy szakember segítségét kérni, vagy online módon biztosítást kötni.

Online kötelező biztosítás, az Ön érdekében

Mivel a legjobb biztosítás kiválasztása segítség nélkül elég nehéz, így könnyen hiba csúszhat a számításainkba, ráadásul külön oda kell figyelni, a szükséges igazolások beszerzésére, és a határidők betartására is.
A kötelező biztosítás online módon történő megkötésével, ezektől a kellemetlenségektől megkímélhetjük magunkat, hiszen a kötelező biztosítás kalkulátor segítségével (erről bővebben a következő fejezetben) gyorsan megtalálhatjuk a számunkra legkedvezőbb biztosítást. A továbbiakban egyetlen faxot kell küldeni, minden egyéb teendőt az online szolgáltatást nyújtó szakemberekből álló alkusz cég intéz.
Azért is ajánlott a kötelező biztosítás online szerződéskötés, mert egyszerű és kényelmesen akár otthonából is intézheti, mert megfelelő odafigyeléssel biztonságos, ráadásul nem kell érte fizetni, és még online kedvezmény is igénybe vehető.

Jó a kötelező biztosítás kalkulátor

A Kötelezőbiztosítás kalkulátor segítségével, egyszerűen, gyorsan, személyre szabottan, az Ön által megadott adatok alapján kiszámíthatja, hogy melyik biztosító társaság, milyen díjjal kínálja a kötelező biztosítást.
Fontos, hogy a kötelezőbiztosítás kalkulátor lépéseit pontosan kövesse végig. Szükséges megadni a szerződéskötés okát (pl. vásárlás), a gépjármű adatait (típus, évjárat, stb.), az üzembentartóra, a szerződő személyére illetve a díjszámításra vonatkozó adatokat (a sorrend eltérhet, de minden online szolgáltatást nyújtó alkusz cég alapjaiban ugyanazokat az adatokat kéri be.) Ezután megjelennek a kötelezőbiztosítás kalkulátor segítségével generált biztosító társaságok ajánlatai, melyek közül kiválaszthatja az Önnek leginkább megfelelőt.
Azért is ajánlott a kötelezőbiztosítás kalkulátor használata, mert amellett, hogy egy helyen megtalálhatja és összehasonlíthatja a különböző ajánlatokat, melyekkel akár több tízezer forintot is spórolhat, lehetősége van kényelmesen intézni az online kötelező biztosítás megkötését is, ráadásul minden szolgáltatás teljesen ingyenes.

A kötelező biztosítás kárrendezés menete

Baleset esetén, a mentő a rendőrség értesítése illetve a helyszín biztosítása után, ha lehet, a helyszínt fotózzuk le, keressünk szemtanúkat (ezzel további vitás helyzet kerülhető el).
Fontos a baleset résztvevőinek az iratait tételesen ellenőrizni, majd baleseti kárbejelentő lapot kitölteni. Ezután a balesetet az illetékes biztosító felé jelenteni kell, (abban az esetben is, ha mi okoztuk a balesetet) hogy a kötelező biztosítás kárrendezés megvalósulhasson.
A bejelentés kötelező biztosítás kárrendezés igényére történhet interneten a kárrendezés menüpontra kattintva, az űrlap kitöltésével, vagy telefonos ügyfélszolgálaton keresztül a 06 40 30 40 50-es telefonszámon, ahol felveszik a szükséges adatokat, illetve személyesen a biztosítónál. Ezt követően 2 munkanapon belül kapcsolatba lépnek Önnel a kárrendezés munkatársai.
Ajánlott tudni, hogy kártérítéskor csak olyan számlára fizethető ki ÁFA, amelyen megjelenik az ÁFA összege is.
A jövőben szeretnénk hírt adni mindenféle változásokról, mivel elképzelhető, hogy évente változások érhetik ezt a biztosítási formát.