Lakásbiztosítás

Álmaink otthonát létrehozni és igényeink szerint kialakítani, életünk egyik legnagyobb vállalkozása, épp ezért szeretnénk megóvni az esetlegesen keletkezett elemi, anyagi károktól, valamint az otthonunkban található értékeket is szeretnénk biztonságban tudni.
Otthonunk megóvása érdekében tehát célszerű lakásbiztosítás szerződést kötni.
A lakásbiztosítás szerződés megkötésével a saját otthonunk mellett a lakókörnyezetünket is biztonságban tudhatjuk, hiszen akkor is helyt állnak helyettünk a biztosító társaságok, ha mi okozunk kárt másoknak környezetünkben.

A lakásbiztosítás a következő kockázatokra nyújt fedezetet a módozatok függvényében

Tűz, villámcsapás, robbanás, indukció
Árvíz, vihar, felhőszakadás, jégverés, hó nyomás
Kő és földomlás, üregbeomlás, földrengés, földcsuszamlás
Idegen tárgyak rádőlése, idegen jármű ütközése, légi jármű ütközése
Vandalizmus, rablás, betöréses lopás
Üvegtörés, csőtörés, vezetékes vízkár
Oltás, mentés költségei, rom és törmelékeltakarítás, kárenyhítés költségei
Felelősségbiztosítás, balesetbiztosítás
Ideiglenes lakásbérleti díjköltsége, elmaradt bérleti díj
Zárcsere, szigetelési hibák költségei
Személyi okmányok pótlásának illetve bank és hitelkártyák letiltásának költségei

Mindenki a saját megítélése alapján, testre szabottan választhatja ki a lakásbiztosítás típusát, de a nagy összegű káresemények ellen mindenképp célszerű biztosítást kötni.
Egy jól megválasztott lakásbiztosítás nem csak biztonságérzetet ad, de egy nagyobb összegű kár esetén elkerülhető a stabil anyagi helyzetünk megingása.

A lakásbiztosítás keretén belül biztosítható az épület, ez lehet ház, lakás, nyaraló, lakatlan melléképület, egyéb típusú építmény illetve az ezekben található ingóságok.

Az ingóságokat általában két csoportba sorolják a biztosító társaságok
Háztartási ingóságok
különleges értékű tárgyak- (nemesfémek, antik tárgyak, szőrmék, stb.)
Némely biztosító külön csoportba teszi a nagy értékű háztartási ingóságokat.

Lényeges szempont a biztosítási összeg helyes megválasztása, (ne legyen alulbiztosított), illetve az évenként ajánlatos értékkövetés megtartása.

A lakásbiztosítás kalkulátor segít a megfelelő döntésben

A lakásbiztosítás kalkulátor egy számítógépes program, mely a biztosító társaságok széles skálájú ajánlatai közül generálja ki az Ön igényeinek leginkább megfelelőt a betáplált adatok alapján, és a várható költségek mértékéről is tájékozódhat.
A lakásbiztosítás kalkulátor használatához először az ingatlannal kapcsolatos adatokat kell megadni. Az ingatlan típusát, az épület korát, típusát, falazatát, állapotát és elhelyezkedését. Szempont a lakásban élők száma és a lakás finanszírozottsága is. A fizetés módjának bejelölésével és az alapterület nagysága alapján már a biztosító által ajánlott újjáépítési érték jelenik meg. Ezután az ingóságok értékének meghatározása következik, melyet a csomag kiválasztása követ a biztosítási kategóriák alapján, majd megjelennek a lakásbiztosítás díjai.

Online lakásbiztosítás, ha minden nap számít

Lehetséges a lakásbiztosítás online módon megkötése, úgy hogy a lakásbiztosítás kalkulátor előzőekben leírt lépéseit kell végig vinni és tovább követni, és ha a szerződés megkötésére nincs kizáró ok, úgy a szükséges adatok megadása után egy ajánlati összesítő jelenik meg, mely elfogadásával sok fontos információt kap a szerződéssel kapcsolatban. pl: a netbiztosito.eu oldalon elküldött ajánlat elküldése után azt rögzítik a rendszerben és Ön e-mailben kap tájékoztatást a további teendőkről. Előnye a lakásbiztosítás online módon történő szerződéskötésnek, hogy kényelmesen, akár az otthonából is megköthető, nem kell befáradni a biztosítóhoz, viszont érdemes odafigyelni, hogy pontosan válaszoljon az űrlapon megadott kérdésekre.

Lakásbiztosítás felmondása

A lakásbiztosítás felmondása lehetséges, ha a lakás eladásra kerül, megsemmisül (pl. biztosítási káresemény következik be), vagy a biztosítóval történő közös megegyezés alapján. Abban az esetben, ha a szerződő fél elhalálozik, a halálozás bejelentésekor a biztosító által a szerződés megszüntetésre kerül.
Amennyiben a lakásbiztosítás felmondása a biztosítási időszak végén és szabályszerűen történik, a felmondási idő általában 30 nap. A lakásbiztosítás felmondása telefonon nem lehetséges csak személyesen a biztosítónál.

Váltson lakásbiztosítást

Akárcsak az autók esetében, most már a lakásokra is kötelező biztosítást kötni. Ez nagyon jó dolog, hisz olyan váratlan eseményeknél, mint rablás vagy betörés, van, aki megtérítse a kárunkat. Épp ezért fontos, hogy mindig a legjobb biztosítást válasszuk.
Amennyiben több mint három évvel ezelőtt kötötte meg a biztosítást, elképzelhető, hogy a jelenlegi árak szerint többet fizet, mint kellene. Érdemes alaposan utánanéznie ennek, hisz most már rengeteg kedvező biztosítási csomag található a piacon, amelyek nem csak olcsóbbak, hanem sokkal több rizikófaktor után fizetnek.

Az autóbiztosítással ellentétben, a kötelező lakásbiztosítás felmondható év közben. A lakásbiztosítások esetében a naptári év nem egyezik a biztosítási évvel, ezért bármikor felmondható. Nagyon fontos, hogy a biztosítási szerződéseket mindig figyelmesen olvassuk el, valamint ha fel szeretnénk mondani a szerződést, akkor azt csak törvényesen tegyük. Tudni kell, hogy a szerződés lejárta előtt 30 nappal a felmondásnak be kell érkeznie a biztosítási céghez. Kár azzal próbálkozni, hogy nem fizetjük ki az esedékes havi biztosítást, hisz a szerződés lejártakor a biztosító törvényesen igényelheti a visszamenőleges biztosítási díjakat, sőt még plusz járadékok fizetésére is kötelezhetnek.

Azért is érdemes több biztosítótól is ajánlatot kérni vagy az online biztosítási kalkulátorral kiszámolni, mert nemsokára bevezetik a biztosítási adót, és ebben az esetben nem mindegy, hogy mekkora összeg után kell adót fizetnünk. Természetesen nem biztos, hogy mindig jó ötlet, ha a legolcsóbb biztosítást választja, mivel ezekből kimaradhatnak olyan károk utáni térítések, amelyek a legtöbb ingatlan esetében bármikor előfordulhatnak. Egy jól megválasztott lakásbiztosítással sokat lehet spórolni, nem csak a díjak esetében, hanem a biztosítási adó nagyságával is. Minél több biztosítótól kér ajánlatot, annál jobban átláthatja és összehasonlíthatja az ajánlatokat a legjobb döntés érdekében.

Az ingatlanárak is befolyásolják a biztosításokat – írja az ingatlantajolo.hu, hisz sok esetben a biztosítók az alapján is megszabják a díjakat, nemcsak a nagyság alapján. A budapesti ingatlanárak többnyire stagnáltak 2013-ban, egy minimális emelkedés a kisebb lakások esetében volt tapasztalható.