Európai utasbiztosítási kártya

Ha utazást tervezünk Európán belül, akkor mindenképpen tájékozódjunk arról, hogy melyik EU-n belüli országba milyen jellegű biztosítást kell kötnünk, illetve milyen szabályok vannak érvényben harmadik országba való utazásunk esetén.
Sokszor merülhet fel a kérdés, ha egy másik európai uniós országban orvosi ellátásra szorulunk, akkor pontosan mi a teendő.

Hogyan használhatjuk az Európai utasbiztosítási kártyát?

Érdemes kiváltanunk az Európai Utasbiztosítási Kártyát, melyről tudni kell, hogy még ezzel sem feltétlenül ingyenes az adott EU tagállamban az orvosi ellátás bizonyos esetekben (pl. vizitdíj). Ha esetleg fizetnünk kell, akkor azt mindig az adott tagállam pénznemében, mely összeget kérelem útján megtéríti  számunkra az Egészségbiztosítási Pénztár. Érdemes az utasbiztosítást és az Európai Utasbiztosítási Kártyát is használnunk, ha valahova az Unión belül utazunk.
Ha nyaralni megyünk és a biztosítás megkötésére kerül a sor, akkor mindig azt kell figyelembe vennünk, hogy az ország tagja-e az EU-nak. A tagállamok között ugyanis egy egyezmény van érvényben, melynek értelmében az adott tagállam köteles ugyanolyan egészségügyi ellátást biztosítani egy másik tagállam odautazó turistája számára, mint amelyet saját állampolgárai részére nyújt. Hogy igazolni tudjuk jogosultságunkat, ehhez kell az Európai Utasbiztosítási Kártya megléte.
Ha harmadik országba utazunk, vagyis amely nem tagja az Európai Uniónak, mindig meg kell nézni, hogy azzal milyen egyezmények van érvényben.
Az EU-kártyát mindig a lakóhelyünk szerinti illetékes egészségbiztosítási pénztár állítja ki. A legtöbb esetben az igényelt kártya egy évig érvényes.
Az ingyenes egészségügyi ellátás mellett egyes tagországokban valamennyi pénzünk is bánja az orvosi ellátást. Ausztriában a receptdíjat kell megfizetnünk. Görögországban az ellátás egy részét mindenképpen ki kell fizetnünk. Finnország, Franciaország és Belgium esetében mindenképpen kötelesek vagyunk megelőlegezni az adott orvosi ellátás költségeit, melyet az egészségbiztosítási pénztár megtérít a számunkra.