Mit csináljunk, ha megtörténik a baj külföldön?

A nyári hónapok sokak életében szólnak a nyaralásról és a kikapcsolódásról. Bár hazánk is szebbnél-szebb tájakkal és igényesen kialakított élményfürdőkkel várja a pihenni vágyókat, de a külföldi utak évek óta töretlen népszerűségnek örvendenek. A nyaralni indulók még mindig előszeretettel választják a horvát tengerpartot, de a spanyol Riviéra, vagy az olasz üdülőhelyek is igencsak kedveltek. Egyre többen döntenek úgy, hogy egzotikus körutazás, vagy hajóutak mellett teszik le voksukat, s fedezik fel az idegen kultúrák minden izgalmát. Mielőtt azonban elhagyja határainkat, rendkívül fontos, hogy ne feledkezzen meg az utasbiztosítás megkötéséről. A jól megválasztott biztosítási csomag nélkülözhetetlen ahhoz, hogy biztonságban tudhassa magát, értékeit és szeretteit, járjon bárhol is a világban.

Nem mindegy, milyen utasbiztosítás mellett dönt!

A netrisk.hu által megkérdezett szakemberek egyetértenek abban, hogy minden esetben érdemes az utazás céljának és a magunkkal vinni kívánt értéktárgyaknak függvényében választani az utasbiztosítás kínálatból. A hagyományos csomagok mellett vannak olyan ajánlatok, amelyek kifejezetten a csomagban helyet kapó értékes fényképezőgép, sporteszköz, vagy laptop biztosítására szolgának. Természetesen a választásnál az utasbiztosítás árak annak függvényében is alakulnak, hogy hova tervezi utazását, hiszen az országok biztonság szempontjából rangsoroltak. Az utazás célja és persze a választott közlekedési eszköz is gyakran jut szerephez az árkalkuláció esetében.

Mi a teendő kár esetén?

Még a legnagyobb körültekintés és óvatosság ellenére is előfordulhat, hogy lába kél a méregdrága fényképezőgépnek, vagy balesetet szenvedünk a tengerpartra menet. Ilyen esetekben fontos, hogy mihamarabb értesítse biztosítója assistance-központját, ahonnan azonnal magyar nyelvű segítséget kap a továbbiakkal kapcsolatban. Erre azért is kifejezetten ajánlott ügyelni, mert a biztosítónak joga van alacsony összegben korlátozni a kártérítés mértékét, amennyiben elmulasztotta az assistance-központ értesítését. További érv a kapcsolatfelvétel mellett, hogy olyan hasznos segítséget kaphat, mint a tolmács elérése, a legközelebbi egészségügyi intézmény helyszíne, vagy jogi tanácsadás, melyek nélkülözhetetlenek sokszor ahhoz, hogy boldogulni tudjunk egy idegen országban.
Amennyiben ellopták valamijét, úgy a helyi hatóságokat is értesítenie kell a hazai gyakorlathoz hasonlóan, innen fogja majd megkapni a kárrendezéshez szükséges iratokat. Fontos, hogy a baleseti jegyzőkönyvet, a költségeket igazoló számlákat, továbbá betegség esetén az orvosi igazolást mindenképpen őrizze meg,

Speciális szerződések egyedi igényekhez

Fontos tisztában lennie azzal, hogy amennyiben az általános utasbiztosítás mellett teszi le a voksot, és nem hajlandó magasabb összegű típust választani, úgy az olyan értéktárgyak, mint a videokamera, a notebook, a fényképezőgép, vagy az egyedileg nagy értéket képviselő sporteszközök, nemesfémek, gyűjtemények és szőrmék nem tartoznak a biztosítottak közé. Természetesen ma már lehetősége van speciális szerződések megkötésén keresztül, egyedi, értékre szabott utasbiztosítás választására, sőt, ha búvárkodni fog külföldön, vagy sportolási céllal keresi fel valamelyik országot, úgy módja van egyedi tartalommal és limitösszeggel megkötött utasbiztosítás megkötésére is.

Bizonyos esetekben a mihamarabbi orvosi ellátás rendkívüli jelentőséggel bír, ám tény, hogy ennek- biztosítás hiányában – borsos ára van külföldön. Annak érdekében, hogy ne kelljen akár több százezres számlák kifizetésének eleget tennie egy esetlegesen szükségessé váló kórházi ellátás alkalmával, úgy ajánlott személyes elképzeléseinek megfelelő utasbiztosítás mellett döntenie. A legtöbb nyaralóhelyen csak magánorvosok érhetőek el, akik szintén nem túl olcsón dolgoznak, ám a biztosító támogatásával a háta mögött biztonságban tudhatja magát, legyen szó egy apróbb strandsérülésről, megfázásról, vagy egy komolyabb baleseti ellátásról.