Sztornó biztosítás

Sajnos egy nyaralás előtt adódhat olyan váratlan esemény, amely teljesen meghiúsítja az utazásunkat. Ilyen esetben élhetünk a sztornó biztosítás adta lehetőségekkel, melyet akkor is igénybe tudunk venni, ha a pihenésünket egy pár nap után meg kell szakítanunk. Az útlemondási biztosítást mindig akkor kell megkötnünk, amikor lefoglaljuk az adott utazási lehetőséget. Ha később élünk csak ezzel a lehetőséggel, akkor a biztosítás csak annak megkötését követő 10. nap után él. Ha nyaralás lefoglalásának és annak kezdetének dátuma között nem telik el 30 nap, akkor minden esetben az utazás foglalásakor kell megkötnünk a sztornó biztosítást.

Sztornó biztosítás utazásképtelenség esetén

Fontos tisztában lenni azzal, hogy mit jelent az utazásképtelenség fogalma, amikor lehet élni a biztosítás adta lehetőségekkel. Ez lehet a biztosított megbetegedése, balesete, elhalálozása, lakásának kirablása illetve munkanélkülivé válása. Csak így válik az adott személy az utazásra képtelenné, természetesen a szükséges igazoló dokumentumok benyújtásának esetében.
A sztornó biztosítás az utazási iroda részére befizetett út összegét téríti meg a biztosítottak számára. Így nem érhet kár senkit sem, ha megfelel az utazásképtelenség fogalma alatt felsorolt egyik kitételnek. A kártérítést az útlemondási biztosítás keretében a megfelelő igazolások benyújtását követő két héten belül kapjuk meg.
Általában más díjszabás van érvényben az olyan utazásokra, melyekhez kötöttünk utasbiztosítást. Ilyen esetekben a biztosítási díj mértéke kisebb, melynek alapja az utazás Áfa-val terhelt összegének százalékában van megszabva.
Mindenképpen érdemes kötnünk útlemondási biztosítást, hiszen ennek a mértéke elenyésző ahhoz képest, hogy egyébként mennyit fizettünk ki az egész utazásra.
Interneten is van lehetőségünk ilyen biztosítást kötni, így ha egy gyors last minute út előtt állunk, akkor az online szerződéskötéssel sok időt spórolhatunk meg. Egy külföldi vagy belföldi nyaraláson nagy felelőtlenség részt venni biztosítás nélkül.