Utasbiztosítás külföldre – néhány hasznos tanács

Ha tervezünk egy nyaralást, esetleg munkánkból kifolyólag több napot huzamosan kell egy másik országban tartózkodnunk, akkor semmiképpen ne feledkezzünk meg a biztosításról. A váratlanul bekövetkező káreseményekkor felmerült költségektől tudjuk magunkat mentesíteni egy külföldi utasbiztosítással.
A magyar turistáknak nagyjából csak a harmada szokta igénybe venni a külföldi biztosítást. Ez a kifejezetten alacsony arány a magyar turisták bizonyos fajta felelőtlenségére utal.
A külföldi biztosítást poggyászra, egészségügyi ellátásra szoktuk a leginkább igénybe venni az asszisztencia szolgáltatás mellett, amely segítségnyújtást jelent, ha nem tudnánk, hogy pontosan mi is a teendőnk egy bekövetkezett káreseménykor.

Mire figyeljünk külföldi utasbiztosításunk megkötésekor és használata előtt?

Ha megbetegszünk egy tengerparti nyaralóhelyen, akkor a külföldi utasbiztosításunk kötvényszámát és adatainkat kell megadnunk a feltüntetett telefonszám felhívásakor.
Az orvosi ellátásért nekünk nem kell fizetni, hiszen azt a biztosító társaság fogja elintézni az adott egészségügyi intézménnyel. Ha nem jelentjük be azonnal a minket ért kárt, hanem csak hazaérkezésünkkor mutatjuk be a kórházi számlát, akkor a biztosító társaság azt nem köteles kiegyenlíteni a részünkre vagy csak limitáltan.
Fontos megemlíteni, hogy külföldi utasbiztosítást csak Magyarországról tudunk kötni. Így egy nyaralás előtt mindenképpen tájékozódjunk a lehetőségekről. A biztosítás külföldre való megkötésekor figyeljünk mindig a szerződésben foglalt részletekre, melyek kitérnek arra is, ha esetleg előbb érkezünk haza, mint a tervezett hazautazás napja, akkor visszakapjuk-e erre az időszakra kifizetett biztosítási díjat.
Ha szeretnénk több napos hegymászáson részt venni, akkor a biztosítás külföldre vonatkozó csomagjai közül mindig keressünk olyat, amely magában foglalja az ilyen sportok esetében bekövetkező balesetek kártérítését.
Egy biztosítás külföldre a legjobb, ha már hetekkel az indulás előtt ki van fizetve. Nem szabad kapkodnunk az utolsó napokban, hiszen az egyes esetekre vonatkozó szabályok a részletekben rejlenek.